Reflektioner och funderingar om förr och nu

Tidigare i vinter skrev vår ordförande Christina Ahlström om minnen hon har från barndomen och besöken hos farmor och farfar i Norebyn, Steneby. Eftersom jag är kusin till Christina känner jag igen så mycket av det hon beskriver. Det finns många härliga minnen från besöken där även för mig.

När jag var liten tog vi ofta tåget till mormor. Jag är uppvuxen i Sundsvall så det var en lång tågresa innan vi var framme men jag var så förväntansfull inför vad som skulle hända hos mormor den här gången. Jag såg fram emot att leka, upptäcka nya platser och saker i det stora huset. Jag tyckte om att höra mormor och mamma prata och skratta tillsammans, lyssna på den underbara dialekten med helt nya ord och ändelser. Jag minns att det ofta kom gäster till mormor eller att vi besökte vänner och släktingar. Shoppingresor till Bengtsfors, Ed, Dals Långed och Kornsjö blev det också.

Alla dagar var inte lika innehållsrika. Ibland var det ganska lugnt och man skulle ta igen sig. Hade det varit idag hade man väl krupit upp i nån soffa och kollat på Netflix men då fanns ju inte det, som tur var. Det var vid sådana tillfällen som jag letade reda på Ivan Löfgrens bok Bågenholm Håbolssläkten. I mormors stora rum stod en blå fåtölj där jag satt och läste.

Det är konstigt hur man kan bli så uppslukad av en bok som i stort sett bara är en förteckning av personer och var de bodde, men utifrån det jag läste skapade jag mig en egen bild om hur tillvaron kunde ha sett ut för mina förfäder. Jag minns att jag fascinerades

 över att många familjer var så stora, eller rättare sagt, födde så många barn. Många barn dog ju när de var små. Många barn dog också ungefär samtidigt. Vad hände?

Jag var också intresserad av dödsorsaker. Det låter ju inte så trevligt men det var namnen på sjukdomarna de dog av som jag tyckte var spännande. Trånsjuka… var det någon som längtade ihjäl sig?

Jag kunde konstatera att det förekommit alla möjliga slags yrkesval och att det naturligtvis har ändrats genom århundradena.
Nu när jag läser i boken igen blir jag nästan lika uppslukad. Tack vare internet kan man ju snabbt söka på farsoter och sjukdomar. Nu har jag läst att kolera och tuberkulos drabbade många svenskar under 1800-talet och kanske även i gårdarna i Håbol och däromkring. Trånsjuka verkar vara tuberkulos eller tappad livslust.

Om man vill koppla av med en bok men kanske inte läsa från pärm till pärm så rekommenderar jag att man bläddrar i den här boken. Kanske hittar du också nya intressanta saker om din släkt som du inte visste tidigare?

Den blå fåtöljen kom från början från mormors faster Ingeborg Bågenholm (1872-1965). Hon var lärarinna i Åmål och vid hennes bortgång hamnade den hos min mormor. Nu är den röd och har en hedersplats i mitt hem tillsammans med andra saker från mormors hus.

Ylva Kadin, ledamot i styrelsen

Du kanske också gillar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.